2013. október 26., szombat

Károlyi Lajos, majd Alajos palotája (Magyar Rádió Irodaháza) Budapest, Pollack Mihály tér 3. 1863

    Sok eltérő terv készült hozzá, ezekből érlelődött ki a végleges megoldás. A megvalósult palotában hellenisztikus elemek párosulnak olasz és francia reneszánsz formákkal, Ybl azonban úgy kapcsolat össze őket, hogy összhangjuk szinte teljes. Legfeljebb a kocsialáhajtó felül baluszteres, hármas olasz reneszánsz íve üt el hátterétől. [...]

Hermann Rückwardt, Károlyi Alajos palotája

Klösz György, Károlyi Alajos palotája
 
     A kocsialáhajtó alatt középen márványbetétes, olasz reneszánsz kapu vezetett a palota belsejébe. Néhány lépcsőn folyosószerű, vasfülkékkel, márványoszlopokkal tagolt, kissé keskeny bejárón lehetett a háromhajós, stukkóval burkolt előcsarnokba jutni. Mennyezetét, valamint a bejáró lunettjeit Lotz Károly mitológiai és allegorikus falfestményei ékesítették. Innen nyílott a majdnem négyzetes, kétemeletes, üveggel fedett, árkádos márvány-átriátum, a palota központi csarnoka. Körülötte csoportosulnak a palota termei. Minden oldalán alul három-három nagy, felül ugyanannyi kisebb ikernyílás alkotja árkádjait, melyek elöl az előcsarnokba, a többi oldalakon a termekhez kapcsolódó átjárókba nyíltak. [...]

Klösz György, Károlyi-palota átrium

     Károlyi Lajos palotája, a későbbi olasz követség Budapest ostroma alatt teljesen kiégett, gyönyörű berendezése mindenestül elhamvadt.

(Ybl Ervin)

     Az egyemeletes, szabadon álló épület szokatlan, egyedülálló alkotás a XIX. századi magyar építészet történetében. Jellegzetes olasz reneszánsz kocsifelhajtója felett sarkain egy francia reneszánsz kastély magas, keskeny, hasáb formájú tetőidomaival hangsúlyozott szint emelkedik. A sarokrizalitok ikerablakaiban merev tartású kariatidák állnak. A csaknem dísztelen - egyszerű hellenisztikus keretezésű ablakokkal ellátott - falfelületeket, a kompozíció fontos pontjain finom, de látványos építészeti elemek tagolják; a magas tetőidomok ablakai épp olyan szerves részei az épületnek, mint a címer vagy a Múzeum utcai bejáró esővédője.

(Déry Attila - Ybl-katalógus)

Klösz György, Károlyi-palota kapuja

    
Klösz György, Károlyi Alajos palotájának kertje

Klösz György, Károlyi-palota kerti homlokzata

    A kompozíció szerves része a kert kiképzése. Középtengelyébe a Szentkirályi utca sarkán álló Károlyi-bérház hátsó tűzfalához kis gloriettet állítottak, ezzel is kiemelve az intim tér belső harmóniáját.


(Ybl-katalógus)

 Forrás: Gerle János, Marótzy Kata: Ybl Miklós, Holnap Kiadó 2002
            Budapest-képarchívum - Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése