2013. november 18., hétfő

Korcsolyacsarnok, Budapest, XIV. Városliget 1875

     Igazodik Ybl korábbi tervéhez, de a belső szerkezeti részleteket illetőleg jelentős előnyökkel jár.

(Budapester Bauzeitung, 1875)

Városligeti korcsolyacsarnok, alaprajz

Klösz György, városligeti korcsolyacsarnok


     A terv és a kivitel Lechner Ödön fiatal építész hazánkfiáé, ki azt a kiváló csínt és szellemet tudta az élettelen anyagba belelehelni, melyet hosszabb idei párizsi tanulmányai alatt a francia mesterektől sajátított el. Meggondolva emellett, hogy minő kivételes nehézségekkel is járt az építés ez ingoványos és az alapozásra felettébb kedvezőtlen tóparti talajon, valóban lehetetlen sokallni azt a 40 000 forintot, melybe került. Maga az épület három részből áll. A középső főépület a díszes nagytermet foglalja magába, amelyet különösen a mamák és gardedame-ok dicsérnek a terjedelmes és könnyű kilátásért. Földszinten jobbról a melegedő van. A nagyterem alatt van a felkötő helyiség. Magasan fenn, mint szétterpeszkedő pávabúb, terül el a zenekar helyisége, s vidáman lódítja alá a legcsiklandósabb táncdalok behízelgő ütemeit. Alig van a fővárosban nyilvános zenekari helyiség, amelynek akusztikája jobb és kifogástalanabb volna.

(Vasárnapi Újság, 1884)

id. Divald Károly, városligeti korcsolyacsarnok a tó felől


     A korszak betetőzése a hangulatos városligeti korcsolyacsarnok, melyet önéletírásában kedvenc korai művének nevezett. Kétféle tervvariánst ismerünk a faszerkezetű épületről, melynek emeletén a középtengelyben a zenekarok számára hangverő épült félboltozatú, nyitott loggiával. Kismarty-Lechner Jenő könyvében kétoldalt egy-egy szakasszal és kis saroktoronnyal meghosszabbított terv szerepel.

(Hadik András: Lechner Ödön építőművész pályája)

Régi jégpálya pavilonja a Városligetben

     Az épület hamarosan szűknek bizonyult, és már az ezredéves országos kiállítás megnyitása előtt (1893) lerombolták. Helyébe Francsek Imre, nagyjából a régi épület koncepciójának, architektonikus körvonalainak megtartásával, de neobarokk stílusban, téglafalakkal és vakolat-architektúrával új épületet emelt.

(Kismarthy-Lechner Jenő: Lechner Ödön)

Forrás: Gerle János: Lechner Ödön, Holnap Kiadó, 2003
            Budapest-képarchívum - Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése